Inga nya elområden i Sverige – vad beslutet betyder för din elräkning
Sveriges indelning i fyra elprisområden – SE1 till SE4 – infördes 2011 för att hantera flaskhalsar i elnätet och skapa en mer rättvis prissättning på el. Men de senaste årens kraftigt varierande elpriser har gjort frågan om elområdenas framtid allt mer politiskt laddad.
Under 2025 har Svenska kraftnät (SVK) tillsammans med sina europeiska motsvarigheter genomfört en översyn av elområdesindelningen. Resultatet presenterades den 28 april: Sveriges nuvarande fyra elområden blir kvar. Inga nya elområden införs – åtminstone inte än.
Bakgrund: Därför diskuterades förändringar
Flera förändringsalternativ diskuterades inför beslutet. En stor förändring som övervägdes var att göra Stockholmsområdet till ett eget elprisområde. Men detta hade inneburit risker.
"Stockholm riskerar att bli ett stort underskottsområde, vilket skulle innebära högre elpriser för hushåll och företag", varnade Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på konsultbolaget Merlin & Metis (ATL).
En viss prisdämpning hade dock kunnat ske om kärnkraftverket Forsmark ingått i Stockholmsområdet och om ökad elimport från Finland utnyttjats.
En annan förändring som diskuterades var att slå ihop södra Sverige (SE3 och SE4) till ett enda elområde. Detta skulle enligt experter som Holtz och elmarknadsexperten Mats Nilsson vid Södertörns högskola sannolikt ha sänkt elpriserna i Skåne och övriga södra Sverige.
En total avskaffning av elområdena – att hela Sverige skulle bli ett enda prisområde – ansågs dock orealistisk. Det skulle kunna ge billigare el i söder, men samtidigt leda till högre priser i norr och förändra ersättningen till norrländska elproducenter.
Varför blev det inga nya elområden?
Efter noggranna simuleringar konstaterade Svenska kraftnät att ändringar av elområdena skulle ge en lägre samhällsekonomisk nytta än att behålla dagens struktur (Aftonbladet). Dessutom kvarstår begränsningar i elnätets kapacitet, särskilt flaskhalsarna mellan norra och södra Sverige.
Det finns också ett internationellt perspektiv att ta hänsyn till. I flera EU-länder, som Tyskland, diskuteras också uppdelningar i fler elområden för att minska pristrycket mot Norden. Men politiska överväganden gör förändringar svåra både i Sverige och i övriga Europa.
Svenska kraftnät har därför valt att avvakta och istället genomföra en ny nationell analys som ska titta på hur elsystemet beräknas utvecklas fram till 2030–2035.
Vad innebär beslutet för dig som elkund?
För hushåll och företag i södra Sverige, särskilt i SE4 (Skåne och södra Småland), innebär beslutet att de högre elpriserna jämfört med norra Sverige kommer att bestå även framöver.
Det gör det fortsatt viktigt att aktivt se över sin energianvändning, sitt elavtal och sina möjligheter till egen produktion.
Vill du veta hur du kan sänka din elräkning och öka din trygghet mot elprisets svängningar?
Besök oss på www.solfolket.se och upptäck våra lösningar för en smartare energiframtid.